Ahdas olkapää OSA 3   - Mikä avuksi?

07.04.2022

Tänä päivänä "ahtaan olkapään" tai "Impingement Syndrooman" sijaan olisi parempi puhua olkalisäkkeen alaisesta kivusta tai hyvänlaatuisesta olkapääkivusta. Näin vähennettäisiin diagnoosin aiheuttamia negatiivisia mielikuvia ja pessimististä asennetta kuntoutumista kohtaan.  

Mistä kipu johtuu?

Uudemmat tutkimukset puoltavat ajatusta, että kivun syynä voisi olla jännetulehdus eikä pinnetila (1). Jännetulehduksessa on kyse epäonnistuneesta paranemisprosessista. Jänteessä voi olla hieman tulehdusta mutta kyseessä ei ole "normaali" tulehdusreaktio, sillä tulehdusvälittäjäaineita on huomattavasti vähemmin kuin ns. normaalissa tulehduksessa.

Kun jännettä kuormitetaan toistuvasti yli sen sietokyvyn, jänne alkaa suojelemaan itse itseään. Tämän seurauksena jänne paksuuntuu, tulee turvotusta ja verisuonien määrä lisääntyy. Solutasolla tapahtuu paljon muutoksia, mikä vaikuttaa myös kipukokemukseen. 

Mikä avuksi?

Akuutissa tilanteessa ensiapuna on lepo ja ylikuormituksen vähentäminen. Alkutilanteen rauhoitettua aloitetaan harjoittelu, minkä keskipisteenä on jänteen vahvistaminen. Harjoittelua tehdään nousujohteisesti eli aloitetaan matalata tasolta kohti raskaampia kuormia. 

Olkapääkipuun voi liittyä liikerajoitteita, joita voidaan hoitaa esimerkiksi manuaalisella käsittelyllä tai erilaisilla liikkuvuusharjoitteilla. Joskus jäykkä rintaranka tai lihaksien epätasapaino voi olla osasyynä olkapään liikerajoituksiin. On myös mahdollista, että rajoittunut olkapään liike liittyykin enemmän hermoston toimintaan, esimerkiksi aikaisempaan kipukokemukseen, jolta aivot yrittävät meitä suojella. Syitä on monia ja jokaisen asiakkaan kuntoutus on aina yksilöllistä

Kuinka kauan harjoittelua tulisi jatkaa?

Siinäpä hyvä kysymys... Jos otat särkylääkken ja kipu häviää, oletko sillon terve? Et, vaan kipu tulee mahdollisesti takaisin särkylääkkeen vaikutuksen lakattua. Jos olkapää tulee kivuttomaksi harjoittelulla, mikä estää kivun tulemista takaisin? Jos lopetamme harjoittelun heti kivun lakattua ja palaamme entiseen elämäntapaamme, on hyvin mahdollista että tilanne uusiutuu. 

Tämä ei tarkoita sitä, että olkapääongelmasta tulisi iän ikuinen vaiva, joka vaatii jatkuvaa kuntouttamista. Tarkoitan sitä, että jos esimerkiksi työssäsi joudut kurottelemaan ja pitämään paljon käsiä ylhäällä, liikuta kehoasi niin, että se jaksaa jatkossakin työskennellä niissä olosuhteissa.   

Kehomme on uskomaton järjestelmä ja se pystyy kestämään kovaa kuormitusta. Joskus vain pistämme kehomme liian koville sellaisiin tilanteisiin, johon se ei ole tottunut. Maltti on valttia! 



-Oona 



1) McFarland, Maffulli, Del Buono, Murrell, Garzon-Muvdi & Petersen.2013. Impingement is not impingement: the case for calling it "Rotator Cuff Disease".